De bekende Nederlandse vastgoedinvesteerder Klaas Hummel werd in 1960 geboren in Rotterdam. Hummel richt zich naast o.a. residentieel en commercieel vastgoed ook op vakantiewoningen en investeert in binnen- en buitenland. Zijn bedrijf, Lapidus Holding, heeft of had in Nederland, Frankrijk en Duitsland vakantieparken in eigendom. De interesse in vastgoed is Hummel overigens niet met de paplepel ingegoten; zijn vader was politieagent.

Opleiding & Carrière

Klaas Hummel volgde zijn havo-opleiding aan het Johannes Calvijn College te Rotterdam, waarna hij in 1982 aan de Hogere Economische School zijn heao-diploma behaalde. Hierna stroomde Hummel door naar de officiersopleiding en vervulde zestien maanden lang zijn dienstplicht als reserveofficier in Ermelo. Na zijn dienstplicht solliciteerde Hummel bij de kaderwerving van de Amrobank en na een twee jaar durende academische opleiding werd hij kantoordirecteur van de bankvestiging in Meppel.

Klaas Hummel – Lapidus Holding

Het werd al snel duidelijk dat Meppel niet de juist plek was voor Klaas Hummel, die meer gecharmeerd was van de snelheid van de grote stad. Tijdens zijn opleiding bij de kaderwerving was Hummel in contact gekomen met een grote speler uit de vastgoedwereld en hij besloot opnieuw contact te zoeken. Hij werd aangesteld als financieel directeur bij diens bedrijf in Den Haag, maar kwam er daar al snel achter dat de eigenaar geld van zijn investeerders wegsluisde naar eigen rekeningen. Hummel besloot de misstanden aan het licht te brengen en werd na het vertrek van de directeur door de aandeelhouders gevraagd de portefeuille op zich te nemen. Tegelijkertijd ging hij aan de slag bij Aegon Vastgoed waar hij zich richtte op projectontwikkeling en onroerend goed.
Hummels ster was rijzende en hij werd benaderd om op de internationale afdeling van Rodamco te komen werken. Hier beheerde hij een deel van de Duitse vastgoedportefeuille en bouwde hij een groot, internationaal netwerk op. Vanwege zijn kennis van de Duitse vastgoedwereld werd Hummel benaderd door de Duitse bank ‘Sal Oppenheim’ om directeur te worden van een Zweeds fonds voor Duitse vastgoedbeleggingen. Hummel bouwde een robuust fonds op, dat goed bleef presteren terwijl de meeste Zweedse banken juist zware verliezen leden op hun vastgoedleningen. Hierop besloot de Zweedse Centrale Bank Hummel aan te stellen als crisismanager voor een aantal Zweedse banken die hij advies gaf over uitstaande vastgoedleningen. Na deze crisis besloot Hummel in 1991 zelf te gaan investeren in vastgoed; te beginnen met een deel van het winkelcentrum ‘Delflandplein’ in Amsterdam.

Museum Vastgoed

Hummel alleen kon de aankoop en herontwikkeling van het winkelcentrum niet financieren, hij had een extra geldschieter nodig. Door zijn vorige functies had hij een groot netwerk opgebouwd binnen de vastgoedwereld en had de keuze uit verschillende investeerders. Hij koos voor Willem Endstra, “een achteraf zeer ongelukkige keuze” aldus Hummel, met gevoel voor understatement. Het winkelcentrum bleek een goede investering en er werd een mooie winst geboekt. De Amsterdamse onroerend goed markt zat in de lift en in de jaren die volgden leidden de activiteiten van de zakenpartners tot het ontstaan van Museum Vastgoed. Met dit bedrijf kocht Hummel onder andere in 1998 het ‘World Fashion Centre’ in Amsterdam. Kort na deze transactie kreeg Hummel echter twijfels over zijn zakenpartner en begon hij de zakelijke banden te ontvlechten. De twijfels bleken gegrond, want in 2002 verscheen een artikel in De Telegraaf waarin Endstra “de bankier van de onderwereld” werd genoemd. Endstra was geen directeur geweest bij Museum Vastgoed en had sinds de transactie in 1991 geen geld meer in het bedrijf gestoken. Hummel stond hierdoor buiten de aan zijn toenmalig zakenpartner gemaakte beschuldigingen, maar zag zijn reputatie bij het publiek en de banken zwaar geschonden worden.

Propertunities Immobilien Consulting GmbH

De holding van Klaas Hummel bleef financieel gezond, maar vanwege alle negatieve aandacht in Nederland besloot hij de Duitse markt weer op te zoeken. Uit een joint venture met een Duitse partij ontstond de firma ‘Propertunities’. Het in Düsseldorf gevestigde bedrijf focust zich op vastgoedontwikkeling, de realisatie van hoogwaardige investeringsconcepten en consultancy. Propertunities werkte onder meer aan de realisatie van de ‘Fishman Tower’ in Düsseldorf en het vijfsterrenhotel ‘Robinson Select Alpenkönig’ te Seefeld. Tegenwoordig is Hummel niet meer bij het bedrijf betrokken.

Lapidus Holding

Via Lapidus Holding is Klaas Hummel actief op de Nederlandse vastgoedmarkt, o.a. in Amsterdam Zuid. In 2015 kondigde Lapidus Holding de verkoop van 561 vakantiehuisjes aan. De cottages in Center Parcs Port Zélande bleken erg populair bij het publiek, in 10 maanden tijd werden er al ruim 120 verkocht. Eind 2016 werd bekendgemaakt dat de resterende huisjes aan een groep institutionele beleggers waren verkocht. Hierna volgde ook de verkoop van de cottages op Center Parcs Zandvoort, Center Parcs Hochsauerland in Medebach (Duitsland) en Center Parcs La Domaine des Trois Forêts te Moselle in Frankrijk. Bij alle parken werden de opbrengsten van verkoop gebruikt door het Lapidus Holding van Hummel om in samenwerking met Center Parcs-eigenaar Piere et Vacances Center Parcs Group de parken en faciliteiten op te knappen en op te waarderen.